Today Current Affairs

DAILY CURRENT AFFAIR
Spread the love


✅️ 27 June 2021

  1. According to the survey, who has become the most philanthropist of the 20th century?
    Ans. Jamsetji Tata
  2. In the Olympic Games, the official Olympic Song “Laksh Tera Samne Hai” has been released by?
    Ans. India
  3. Who has been appointed as the captain of the Indian women’s team?
    Ans. Rani Rampal
  4. Who has won the ICC World Test Championship for the first time?
    Ans. New Zealand
  5. The country of Spain has declared the birthday of Rafael Nadal as which day?
    Ans. national tennis day
  6. In which year Jamaican sprinter Shelley-Ann Fraser-Price has become the second-fastest female sprinter in 100 meters by breaking the record of 10.64 seconds?
    Ans. 2009
  7. According to the Arton Capital Passport Index, which country’s passport has been the most powerful passport in terms of visa-free access?
    Ans. German
  8. The Government of India and the World Bank have signed a $32 million loan to improve the quality of health services in which state?
    Ans. Mizoram
  9. Which day is celebrated all over the world on 26th June?
    Ans. World Refrigeration Day and International Day against Drug Abuse
  10. Which state has announced a subsidy of up to Rs 1.5 lakh on electric vehicles?
    Ans. gujarat government
  1. सर्वेक्षण के अनुसार 20वीं सदी के सबसे परोपकारी व्यक्ति कौन बने है ?
    Ans. जमशेदजी टाटा
  2. ओलंपिक खेलों में आधिकारिक ओलंपिक सॉन्ग “लक्ष्य तेरा सामने है” किसके द्वारा जारी किया है ?
    Ans. भारत
  3. भारतीय महिलाओं की टीम का कप्तान किसको नियुक्त किया गया है ?
    Ans. रानी रामपाल
  4. आइसीसी वर्ल्ड टेस्ट चैंपियनशिप किसने पहली बार जीती है ?
    Ans. न्यूजीलैंड
  5. स्पेन देश ने राफेल नडाल के जन्मदिन को किस दिवस के रूप में मनाने को घोषित किया है ?
    Ans. राष्ट्रीय टेनिस दिवस
  6. जमैका की स्प्रिंटर शेली-एन फ्रेजर-प्राइस किस वर्ष का 100 मीटर की दौड़ में 10.64 सेकंड के रिकॉर्ड को तोड़कर दूसरी सबसे तेज महिला धावक बन गई हैं ?
    Ans. 2009
  7. आर्टन कैपिटल पासपोर्ट इन्डेक्स के मुताबिक, वीसा फ्री एक्सेस के मामले में किस देश का पासपोर्ट सबसे ताकतवर पासपोर्ट रहा है ?
    Ans. जर्मन
  8. भारत सरकार और विश्व बैंक ने किस राज्य में स्वास्थ्य सेवाओं की गुणवत्ता में सुधार के लिए 32 मिलियन डॉलर के ऋण पर हस्ताक्षर किये है ?
    Ans. मिजोरम
  9. 26 जून को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. विश्व प्रशीतन दिवस और अंतरराष्ट्रीय नशा निषेध दिवस
  10. किस राज्य ने इलेक्ट्रिक वाहनों पर 1.5 लाख रुपये तक की सब्सिडी देने की घोषणा की है ?
    Ans. गुजरात सरकार

Join to telegram –CLICK HERE


Spread the love

Leave a Reply